13 Haziran 2012

Humidor (Puro Saklama Dolabı)


Humidor


Bunca para vererek aldığımız purolarımızı içmek kadar bir o kadar önemli olan ve doğrudan alacağınız tat ve keyifi etkileyen bir işlem var ki oda doğru saklamak.
Puroları bozulmadan saklayabileceğimiz, ahşaptan yapılan, içinde nemlendiricisi bulunan özel saklama dolabıdır. Humidor için en uygun malzeme de İspanyol Sediri‘dir. Dış kaplamanın hangi ağaçtan olduğu önemli değil, altın kapaklı, gümüş yaldızlı, deri kaplı humidorlar mevcut. Ancak iç kısım İspanyol Sediri’nden üretilmelidir.
Humidor dediğimiz malzemenin içinde bir nem regülatörü ve nem ölçer bulunur. Regülatörde sürekli su bulunması ve arada bir tazelenmesi gerekir. Nem ölçerin derecesi oda sıcaklığında %70 gösterdiği sürece purolarınızın sağlığından emin olabilirsiniz.
Humidorda kullanacağınız suyu musluktan koyarsanız bir süre sonra humidorunuzun tadını kaçırabilirsiniz. Bunun için ya saf su, ya da yine puro satan yerlerde bulabileceğiniz humidor sıvısı (saf su + propylene glycol) kullanmanız en sağlıklısı olacaktır. Dikkat edilmesi gereken nokta, regülatöre su koyduğunuzda dış tarafını ıslatmamaktır. Humidorun içine asla su damlatmamanız gerekir.
En kolay yöntem temiz bir süngeri humidor sıvısıyla ıslatarak regülatöre basmaktır, dışarı taşırmadan temiz bir iş yapmış olursunuz.
İspanyol Sediri’nden yapılan, masaya koyduğunuzda ben burdayım diyen kaliteli bir humidorun fiyatı ortalama 700 Euro civarında olacaktır. Ama birkaç yüz dolara kiraz ağacından yapılma, iş gören bir humidor da satın alabilirsiniz. Elie Bleu‘dan 5.000 dolara satın almak da, oturup evde tahtaları çakarak imal etmek de sizin elinizde olan seçimler.
Purodan maksimum derecede haz almak istiyorsanız humidorlarınızın bakımına çok dikkat etmeniz ve farklı tütünlerden yapılmış puroları aynı humidora koymamanız gerekir.

                                                                                                                               E.İ

Hiç yorum yok: