Puro Makası (Cutter)
“Cutter” denen puro makasları hem içim tarafına doğru incelen “torpido” diye
adlandırılan puroları içime hazırlamak için kullanılırlar hem de sönen ya da
sonradan içmek için bilerek söndürülen puroları yakmadan önce kül kısmını
ortadan kaldırmaya yararlar. Burada puro hakkında iki bilgi vermeyi ihmal
etmeyelim. Birincisi; özellikle büyük purolarınız sonradan içmek için
söndürülüp az yanmış ya da yanmamış puro ucu oluşturarak -külü kesinlikle
yakmayın- içime hazır hâle getirilebilir. İkincisi; sonradan içeceğiniz yanıp
söndürülmüş bu purolar bir iki gün içinde tat nedeniyle içilmelidirler, zira
öyle gibi dursa da artık onlar sıfır puro değildir.
Normal bir kibrit boyutundan uzun ve kalın olup,puro yakmak için dizayn edilmiş uzun ömürlü kibritlerdir.En iyi yakın 2 puro kibriti ile ısındırılarak yakım işlemi yapılabilinir.
Puro Saklama Kutusu (Humidor) Tahta puro kutularının içindeki kâğıtlardan birinin üzerinde de okunabileceği gibi purolar en iyi yüzde 60 70 oranında nemli ve güneş almayan oda sıcaklığındaki bir ortamda saklanmalıdır. Toplu alınan puroların kurumaması ve tabiri caizse hayatını sürdürebilmesi bu bahsettiğimiz ortam koşullarına bağlıdır. Aksi takdirde gitgide kurumaya başlarlar. İçim süresi ve hatta tadı değişime uğrar. Nemin çok olması da iyi değildir. Bu sefer de çok zor yanarlar ve çok çabuk sönerler. Diğer aksesuarlara nazaran “humidor” dediğimiz puro kutuları mutlaka kaliteli türden alınmalıdır. Korunur durumda sandığınız purolarınız aslında kurumakta olabilirler. Puro kutularının herhangi bir yerinde nemölçer vardır ve bu sizin sünger, cihaz gibi şeylerle kutunun içinde o nemi su ile sağlamanızı sağlar. Kesinlikle hava almazlar ve güneş ışığı ile ilgileri yoktur. Seyahat humidorlarından büyük çekmeceli humidorlara kadar çok çeşitli seçenekleri bulunmaktadır. İyi bir puro kutusu puronuzu birkaç sene aynı kalitede saklayabilir.
Puro Delici (Punch)
“Punch” diye de adlandırılan puro deliciler, içim kısmına doğru incelmeyen
kalın vitolalı puroları -ki arkaları kapalıdır- bir çekim kısmı oluşması için
delmeye yararlar. Doğrusu başka bir işe de
yaramazlar ancak bu kalın puroları puro makasları ile kesmek iki tarafı da
yanma kısmı olan borular (!) oluşturacağından rahatça delebilen bir puro
delici edinmek gereklidir ve böylesi kesinlikle kâfidir.Yanda görülen çakmağın altından ucu silindir şeklinde bir kapak açılır ve puromuzun şapka(cap)kısmında bastırılmak sureti ile içim alanı yaratır.
Normal bir kibrit boyutundan uzun ve kalın olup,puro yakmak için dizayn edilmiş uzun ömürlü kibritlerdir.En iyi yakın 2 puro kibriti ile ısındırılarak yakım işlemi yapılabilinir.
Çakmak (Torch Lighter)
Puro, birkaç yüzyıldır içilen bir tütün çeşididir ve dolayısıyla zamanına göre
ateş veren birçok aksesuarla yakılmıştır. Puro yakmanın temiz yolu ya puro
kibriti ya da günümüzün getirdiği kolaylıkta pürmüz alevli çakmaktır. Rüzgârdan
etkilenmeyen pürmüz alevli çakmaklarla puro yakmak purodan alacağınız zevki
doğru yakımla en üste ulaştırır. Yedi sekiz santimetre uzaklıktan çakmağın
alevine tutulan puronun yakılacak kısmı, bir dakikadan az bir sürede içilecek
hâle gelir. Çekerek yakmak puronuzu gereğinden fazla yanmasına sebep olur ve az
zamanda tutuşturarak tadını buruklaştırır. Yine de puroya yeni başlayan biri
iki yanma arasındaki farkı fark edemeyebilir. Kısacası, puronuzu mümkünse
“torch” diye bahsedilen pürmüz alevli çakmak ya da puro kibriti ile, eğer yoksa
yine mümkünse çeke çeke yakmadan her türlü ateşle ağır ağır yakabilirsiniz.
Yine de dengeli yanım önemli olduğundan “torch” ile yakmak en iyi çözümdür.
Yamuk yanım iyi purolarda genellikle gittikçe düzgünleşse de her zaman şanslı
olmayabilirsiniz.
Puro Saklama Kutusu (Humidor) Tahta puro kutularının içindeki kâğıtlardan birinin üzerinde de okunabileceği gibi purolar en iyi yüzde 60 70 oranında nemli ve güneş almayan oda sıcaklığındaki bir ortamda saklanmalıdır. Toplu alınan puroların kurumaması ve tabiri caizse hayatını sürdürebilmesi bu bahsettiğimiz ortam koşullarına bağlıdır. Aksi takdirde gitgide kurumaya başlarlar. İçim süresi ve hatta tadı değişime uğrar. Nemin çok olması da iyi değildir. Bu sefer de çok zor yanarlar ve çok çabuk sönerler. Diğer aksesuarlara nazaran “humidor” dediğimiz puro kutuları mutlaka kaliteli türden alınmalıdır. Korunur durumda sandığınız purolarınız aslında kurumakta olabilirler. Puro kutularının herhangi bir yerinde nemölçer vardır ve bu sizin sünger, cihaz gibi şeylerle kutunun içinde o nemi su ile sağlamanızı sağlar. Kesinlikle hava almazlar ve güneş ışığı ile ilgileri yoktur. Seyahat humidorlarından büyük çekmeceli humidorlara kadar çok çeşitli seçenekleri bulunmaktadır. İyi bir puro kutusu puronuzu birkaç sene aynı kalitede saklayabilir.
Puro Küllüğü (Cigar Ashtray)
Konfor dışında pek gerekli olmayan “ashtray” diye anılan puro küllükleri tahmin
edileceği üzere puronun rahat durması için geniş bir ağza hatta tümüyle yatağa
sahiptir. Sıklıkla puro içen biriyseniz normal bir puro küllüğünüzün bulunması
hiç fena olmaz.
Puroluk, Puro Kılıfı Dışarıdaki bir mekânda içeceğiniz puronuzu eğer tek ya da az miktardaki kutularda aldıysanız karton kutusunda ya da belki de delil gibi bir poşet içinde taşımanız çok garip kaçabilir. Bu yüzden boyutları ve aldıkları puro miktarları çeşitli olan bir puroluk edinmeniz sizin rahatınıza ve puro adabına uygun düşer. Puroluk alırken iç kısmının kaliteli ve sizin içtiğiniz boyutlara uygun boyutlara sahip olmasına dikkat etmek gerekir.
E.İPuroluk, Puro Kılıfı Dışarıdaki bir mekânda içeceğiniz puronuzu eğer tek ya da az miktardaki kutularda aldıysanız karton kutusunda ya da belki de delil gibi bir poşet içinde taşımanız çok garip kaçabilir. Bu yüzden boyutları ve aldıkları puro miktarları çeşitli olan bir puroluk edinmeniz sizin rahatınıza ve puro adabına uygun düşer. Puroluk alırken iç kısmının kaliteli ve sizin içtiğiniz boyutlara uygun boyutlara sahip olmasına dikkat etmek gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder